Pages Navigation Menu

4. Feltámadás-kollázs

TÉMA CÍME: Asszonyok az üres sírnál
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jézus temetése és feltámadása (Máté 27,57–61; 28,1–10; Márk 15,42–47; 16,1–13; Lukács 23,50–56; 24,1–12.22–25; János 19,38–42; 20,1–18)

 

A kő kemény és súlyos anyaga a feltámadás képéhez tartozik. A kerek kőajtó, amit csak erős férfiak vagy egy angyal tud elhengeríteni. Amihez az a pár asszony kevés, mégis elindulnak a sírkertbe, majdcsak elhengeríti valaki. És megtörténik, az ő hitük szerint. Mert Isten számára a nehéz és súlyos kő is pihekönnyű.

A feltámadás, az új élet képéhez ezért egy könnyebb anyag, a textil is hozzátartozik. Még a Golgotán történt, hogy a katonák Jézus ruháit elosztották, egybeszőtt köntösét pedig kisorsolták maguk között (János 19,23–24). Halála pillanatában a szentek szentjét takaró kárpit kettéhasadt a templomban (Lukács 23,45). Feltámadásakor az angyal ruhája fehér volt, mint a hó (Máté 28,3), Jézus lepleit pedig ott találták az üres sírban, a fejkendőjét külön összegöngyölve (János 20,5–7). Tehát a könnyű és puha textil Jézus feltámadásához tartozik. Annyira, hogy külön meg kell említeni.

A textil mellett érdemes használni durvább felületű és hatású anyagokat is, pl. karton, hullámkarton, csomagolópapír, alufólia, drót, gombok, homok vagy sóder (ragasztós felületre szórva), stb.

 

Textil kollázsKép forrása

 

A kollázs-kép ábrázolhatja a nyitott sziklasírt, a sírban hagyott lepleket vagy a sír előtt álló alakokat. De lehet elvontabb, szimbolikusabb ábrázolás is, ami a feltámadásra, újjászületésre utal.

 

Sírkert kollázsKép forrása

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segeda

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.