Pages Navigation Menu

2. Kút és vizeskorsó – térrendezés és drámajáték

TÉMA CÍME: A „pária” hite
BIBLIAI TÖRTÉNET: A samáriai asszony (János 4)

 

Csontváry Kosztka Tivadar: Mária kútja Názáretben c. festménye a Biblia korába viszi képzeletünket, és megmutatja a fejükön korsót cipelő asszonyok munkáját. Nézzétek meg jól a képet, és rendezzetek be a teremben egy kutat székek, asztalok segítségével. Majd állítsatok be egy élőképet, ami a festményre emlékeztet. Ti legyetek a vízmerítők és a vízhordók is, úgy, hogy az edényeket csak a mozdulatokkal mutatjátok meg. Ez lesz a názáreti kút, abban a városban, ahol Jézus felnőtt.

 

Mária kútja NázáretbenKép forrása

 

Rendezzetek be egy másik helyszínt is a teremben, hasonló kúttal, ez lesz Jákób kútja vagy forrása Samáriában. Lehetett-e lényegi különbség a két kút között? Valószínűleg nem. Ugyanazt a központi szerepet töltötte be a környék életében, vízmerítő és találkozó helyet, főleg az asszonyok és a vándorok számára. Rendezzetek be itt is egy élőképet, most már elszakadva a Csontváry kép ábrázolásától.

Két csoportban játsszatok el egy-egy találkozást, párbeszédet mindkét kútnál. Vajon miről beszélgethetnek az ismerős lányok, asszonyok? Mit tesznek, hogyan viselkednek az ismerős vagy ismeretlen vándorok? Stb.

 

Ha tudsz egy vagy több nagy cserépkorsót szerezni, a játék a korsó köré is szerveződhet. Ebben az esetben a tárggyal való viszony konkrétabb, érzékletesebb lesz, érdemes kipróbálni. (Még azzal a kockázattal is, hogy a korsó törékeny.)

 

Drámajátékkal természetesen magát a bibliai történetet is eljátszhatjátok, amit a spontán játék jól előkészít. Az is érthetőbb lesz így, hogy a samáriai asszony miért déli hőségben ment a kútra, amikor a legkevesebben jártak vízért.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.