Pages Navigation Menu

1. Ki a kicsit is becsüli – mímes és szerepjáték

TÉMA CÍME: A hit morzsái
BIBLIAI TÖRTÉNET: A pogány asszony, vö. a sareptai asszony és fia (Márk 7,24–30; 1Királyok 17)

 

Helyezz el kicsi tárgyakat egy asztalkán, maga az asztal is legyen kicsi. Pl. kis kanál, lábas, csésze, fakanál, olló, csavarhúzó, kis legó, autó, puzzle, építő kocka darabka, vagy egy-egy szem gomb, gyöngy, aprópénz, magocska, gyümölcs, stb.

Játék tárgyakkalKép forrása

A gyerekek gyűljenek az asztal köré, és nézzék meg jól a tárgyakat. Majd helyezkedjenek el székeken körben. Az asztal is a kör része lehet, így könnyű lesz odalépni hozzá, és középen marad elég hely játszani. Játéklehetőségek:

  • ●   Egy valaki odalép az asztalhoz, eljátssza, hogy felvesz egy kis tárgyat, és csinál vele valamit. Némán, csak mozgással mutatja meg, mi a rendeltetése a tárgynak. A többieknek az a feladata, hogy kitalálják a tárgy nevét. Ha ez sikerült, a játékos felmutatja a keresett tárgyat. Akinek sikerült kitalálni, az lesz a következő bemutató.
  • ●   Egy gyerek odalép az asztalhoz, felvesz egy tárgyat, és odaadja valakinek a körből. Aki megkapta a tárgyat, szintén választ egyet, és odaadja valakinek. Addig megy az „ajándékozás”, míg mindenki kapott valamit. Majd sorban egymás után tesznek a gyerekek egy-egy jellemző mozdulatot, mozgást a kapott tárggyal. A következő körben megismétlik a mozdulatot, és mondanak hozzá egy mondatot, pl. „Kavarom a levest.” Végül ismételjék ezt meg úgy, hogy a tárgy neve is szerepeljen a mondatban, pl. „Fakanállal kavarom a levest.”
  • ●   Az összeillő tárgyak alapján előzetesen tervezz párokat, ill. kis csoportokat. Pl. fakanál-lábos, olló-cérna-gomb, mandula-füge-mazsola, legó-kocka, csavarhúzó-csavar, stb. Mindenki válasszon egy tárgyat (az utolsónak is maradjon választási lehetősége). Majd keressék meg a gyerekek, hogy a tárgyaik alapján kik „tartoznak össze”. Téves egyeztetés esetén helyesbítsetek. De ha helyes az indoklás, maradhatnak együtt az előre nem tervezett párok, csoportok is.
  • ●   A párok, kis csoportok játsszanak el egy-egy élethelyzetet, amiben a választott tárgyak szerepelnek. Most már beszélni is szabad, és „szabad a gazda”, a gyerekek maguk találják ki, hogy mi történik, mit mondanak. Játszhatnak egy időben párhuzamosan, megfelelő helyet keresve hozzá a teremben, de előadhatják a játékaikat egymásnak is.
  • ●   Egyenként lépjetek oda az asztalhoz, és válasszatok ki egy-egy tárgyat. Most nem azt kell vele megmutatni, hogy mire való, mire szoktuk használni. Hanem hogy mit látsz benne, mi lehet még belőle? Pl. a fakanál lehet botkormány vagy teniszütő, a gomb nagyító vagy vízfesték, stb. A többieknek persze ki kell találni most is, mire gondolt a játékos.

 

Szerepjáték tárgyakkalKép forrása

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.