Pages Navigation Menu

6. Örömhír-„pletyka” – Pozitív hírek

TÉMA CÍME: A teljes szív
BIBLIAI TÖRTÉNET: Két özvegyasszony a templomban (Lukács 2, 36–38 és 21,1–4)

 

Anna beszélt mindazoknak a Messiás születéséről, akik várták Jeruzsálem megváltását. Úgy terjedhetett a hír, mint valami „örömhír-pletyka”.

Játsszatok el egy-egy ilyen találkozást kis csoportokban, amikor valaki örömhírt ad át másoknak, a közös örömükről beszél. Történhet mindez Anna és a jeruzsálemi emberek között, a bibliai történet kiegészítéseként. De történhet ma is, egy hasonlóan fontos örömhír átadásakor. A „pletyka” tehát itt nem „kibeszélés”, hanem épp ellenkezőleg, a beszéden keresztül való bátorítás, megerősítés.

 

Hasonló célt szolgálhatnak a mai média hírei is, nem csak a katasztrófahangulatot vagy szenzációkeltést. Még egy tragédiáról is lehet úgy hírt adni, hogy az pozitív megerősítést adjon. Keressetek erre példákat, és tegyetek ilyenre kreatív kísérleteket:

Gyűjtsetek pozitív híreket, hírtartalmakat újságokból, tévéből, rádióból vagy online hírportálokról. Hasonlítsátok össze a híreket tartalom és beszédmód, kommunikációs stratégia szempontjából. Vizsgáljátok meg, hogyan lehet egy negatív hírtartalmat pozitív kommunikációval továbbadni. Miért fontos ez?

Kép forrása – egy megrázó levél és hír történetéről

Van egy jó meg egy rossz hírem

 

Válasszatok egy-egy hírhelyzetet, vagy találjatok ki ilyeneket, és írjátok meg pozitív: bátorító, megerősítő kommunikációs stratégiával.

Akik jobban szeretik az élő beszédet, mint az írást, azok párbeszédesen, interjú formájában is megoldhatják a feladatot.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.