Pages Navigation Menu

5. „Történjék velem a te beszéded szerint” – bizalomjátékok

TÉMA CÍME: Várandós kismamák hite
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jézus születésének ígérete; Mária látogatása Erzsébetnél (Lukács 1,30–56)

 

„Történjék velem a te beszéded szerint” – mondta Gábriel angyalnak Mária (38.v.). Vagyis: legyen, ahogy mondod. Istenre bízom magam. Mi kell a teljes bizalom megéléséhez? Lehet-e ezt gyakorolni, fejleszteni? Bizalomhiányra épülő világunkban bizony szükség van erre. Nagyon sok közösségi játék alapfeltétele a bizalom. Ám vannak kifejezetten bizalomjátékok is, aminek lényege a másikra való teljes ráhagyatkozás.

Átváltozások – mozgásgyakorlat: Mint játékvezető, hangosan szólsz a gyerekeknek: „Változz pillangóvá!” Erre mindenki röpköd a teremben. Majd: „Változz mackóvá!” Erre mindenki cammog. „Változz majommá!” Mindenki ugrál. Stb.

Párválasztás – hanggyakorlat: Most azt mondod: „Mindenki hunyja be a szemét, és változzon egy állattá. Utánozzátok az állat hangját, és induljatok el a teremben behunyt szemmel. Hang alapján keressetek párt magatoknak.” A párválasztásnak nem feltétele, hogy azonos fajtájú állatok találkozzanak. Inkább arra figyeljetek, hogy mely hang kelt bizalmat, mely hang gazdája lenne a barátod.

Vakvezetés – szavakkal, érintéssel: A párok közül az egyiknek bekötitek a szemét. A másik a szavaival és a társa könyökét vagy vállát megérintve vezeti végig a termen, akadályok között. Az érintés csak a kapcsolat erősítését szolgálja, hogy merre és mennyit kell lépnie, azt szavakkal kell közölni. Így ez az irányok tanulásának, a tájékozódásnak is alapjátéka lehet.

Építsd, amit mondok: A párok háttal ülnek egymásnak, csak beszéddel tartanak kapcsolatot. Egyik az irányító, a másik az építő. Az irányító elé teszel egy mintát vagy építményt, amit pálcikákból, logikai lapokból, építőkockákból vagy más játékelemekből lehet kirakni. Lényeg az, hogy a pár mindkét tagjának ugyanaz a készlet álljon rendelkezésére. Az irányító a megfigyelt modellt a beszédével közvetíti az építő felé, aki úgy rakja ki az elemeket, ahogyan a társától hallja. Végül összehasonlítják az eredeti és az újonnan épített alakzatot. Sikeres játék után szerepet lehet cserélni. Kreatívabb (de időigényesebb) a játék, ha az eredeti alakzatot az irányító játékos építi meg először, és a maga által tervezett mintát/építményt közvetíti.

 

Rajzold amit mondok

 

Rajzold, amit mondok: Az előzőhöz hasonló játék, csak rajzolással. Az irányító játékos elé teszel egy képet vagy rajzot, aki háttal ül a rajzolónak. Beszédével adja át, mit és hogyan kell a társának lerajzolnia. Nem a rajztudás és rajzkészség felmérése a lényeg, hanem a másik beszédére és gondolkodására való hagyatkozás, a másik megértése. Ha nem elég pontos a végeredmény, az egymásra hangolódás kísérlete akkor is élményt jelent. Ezt a rajzos változatot inkább a nagyobb, érettebb gyerekeknek ajánljuk.

Folytasd, amit mondok: A párok egymás gondolatait folytatják közös mondatalkotással (most nem fontos háttal ülni). Egyikük elkezd egy mondatot, de nyitva hagyja. A társának kell azt befejezni. Utána a társa kezd új mondatot, aminek nem kell az előzőhöz kapcsolódnia. A társa fogja befejezni. A kezdeményező szerepet felváltva gyakorolják. Az egymásra hangolódás mesterfoka, amikor a mondatok egymáshoz kapcsolódnak, és összeállnak egy történetté.

Folytasd, amit olvasok: A párok mindkét tagja előtt egy-egy Biblia, kinyitva a tárgyalt történetnél. A kezdeményező olvasó a szemével kiválaszt egy mondatot vagy sort, és felolvassa a felét. A társa megkeresi, és folytatja a mondatot vagy sort (egy új sorral). A játék az egymásra figyelésen kívül a bibliai szövegben való tájékozódást is fejleszti.

 

Források:

Kép forrása: http://erg.gportal.hu/picview.php?prt=45414&gid=2602504&index=2

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.