Pages Navigation Menu

12. Homok

A homok, ez az apró szemcsékre elmállott kőzetanyag szinte mindenütt ott van, főleg, ahol homokos a talaj, vagy folyópart, tengerpart található. A Biblia népe mindenütt találkozott vele, Úr városától Egyiptomig akárhova vándorolt, mindenütt volt homok. Folyóparton, tengerparton vagy a sivatag tengerében. Olyan elemi valóságélmény volt számukra a homokkal való találkozás, hogy a homok a sokaság, a megszámlálhatatlanul sok jelölője lett.

Ábrahám áldásában is így szerepel: „gazdagon megáldalak, és úgy megszaporítom utódaidat, hogy annyian lesznek, mint égen a csillag, vagy mint a homokszemek a tengerparton.” (1Mózes 22,17)

Izrael népének száma tehát megszámlálhatatlanul sok lesz – Isten ígérete szerint. És amikor megfogyatkoznak majd, mert az Úr ítélete éri őket, akkor is így szól az ígéret: „De lesznek még annyian Izráel fiai, mint a homok a tengerparton, amelyet nem lehet megmérni, sem megszámolni.” (Hóseás 2,1)

 

tengerpartKép forrása

 

Mit lehet még a homokszemek számához hasonlítani? Ti mit hasonlítanátok hozzá?

Az alábbi hiányos igékbe melyik szó vagy kifejezés tartozik ezek közül? Próbáld meg mondatba illeszteni (itt a toldalékok nélküli alakok szerepelnek).

bölcs gondolat     gabona     szándék     teve

 

József így annyi _____________ halmozott föl, mint a tengerpart homokja: olyan sokat, hogy végül már nem is vették számba, mert megszámlálhatatlan volt. (1Mózes 41,49)

Midján, Amálék és a keleti törzsek úgy ellepték a völgyet, mint a sáskahad, _____________ nem volt se szeri, se száma: annyian voltak, mint tenger partján a homok. (Bírák 7,12)

Isten igen nagy bölcsességet és értelmet adott Salamonnak. Olyan sok _______________ volt, mint a tenger partján a homok. (1Királyok 5,9)

Mily drágák nekem ______________, Istenem, mily hatalmas azoknak száma! Számolgatom, de több a homokszemeknél, és a végén is csak nálad vagyok. (Zsoltárok 139,17-18)

 

„Anya, gyere, nézd meg, homokvárat építettem” – mondta a kisfiú a szobában. „Hol?” – kérdezte tágra nyílt szemekkel az anyja. „Hát az előszobában” – vágta rá a fiú, mintha mi sem lenne természetesebb. És a bejárati ajtó előtti kis halomhoz vezette anyát, aki nem tudta, sírjon-e vagy nevessen. Aztán úgy döntött, belemegy a játékba, és nem kérdi meg, honnan került egy gyerekmaréknyi homok a lakásba.

Ti próbáltatok már homokkal játszani? Akár kint a szabadban, akár a lakásban, sok lehetőség nyílik a homokkal való találkozásra. Főleg nyáron. Amikor tetőtől talpig homokos lehetsz, és elég csak vízbe ugrani vagy zuhany alá állni, hogy mindet lemossa rólad.

HomokvárKép forrása

Homokvárépítés:

Vízparton csepegtetéssel, vödörformázással vagy csak kézzel alakíthatjuk a várat. Homokozóban bő locsolás után fogjunk hozzá. Bátran lehet használni botokat, kavicsokat, csigákat és kagylókat, zöld növényi részeket is.

HomokvárépítésKép forrása

Rajzolás homokba:

Sima, vizes homokba bárhol rajzolhattok, ahol csak találtok. Így beszédes rajzok születhetnek a folyóparton, tengerparton, vagy akár a homokozóban is. Száraz homokba is lehet rajzolni, amihez elég egy tálca (vagy a profibbaknak üveglap), erre homokot kell szórni (vagy szitálni), és már lehet is rajzolni bele ujjal, kézfejjel, sőt könyökkel is. Óvodai csoportszobában is használható a rajzoló tálca, amibe homok helyett más apró szemcsés anyag is kerülhet (pl. búzadara, lásd a képen).

Rajzoló tálcahomokrajz

Homokrajz

Rajzolótálca

Képkirakó homokba:

HomoklányA homokba nemcsak rajzolni lehet, hanem kavicsokat, kövecskéket, csigákat, kagylókat, ágakat, botokat, terméseket stb. rakosgatni is. Így egyfajta homokmozaik készíthető, ami elemi formákkal alakítja ki a képet.

Homoklány

Homokteknős

Homokteknős

 

Képalkotás homokkal:

HomokképEhhez elég egy rajzlap, egy marék homok, ragasztó, és egyéb rajzeszközök, kollázsanyagok. Előre tervezzétek meg a képet, és ahol homokos felületet szeretnétek, azt a foltot kenjétek be ragasztóval. Ezután szórjátok tele a papírt homokkal, és várjatok kicsit, hogy megszáradjon a ragasztó. Majd szórjátok le a fölösleges homokot, és a homokos foltok köré rajzoljatok vagy ragasszatok különféle formákat.

Homokkép

 

Homoktérkép:
Homoktérkép
Különleges képalkotási lehetőség nagyobbak számára, akik már a térképpel ismerkednek. A homokkal kialakított szemcsés felület (szintén ragasztós rajzlapra szórva) jól illik a domborzati térképekhez. Akár a Föld, földrészek térképét, akár a bibliai területek térképeit is el lehet ily módon készíteni. Pl. Egyiptom folyó menti országa gyönyörűen megjeleníthető ilyen technikával. Elég a folyó két partját beragasztózni, s a deltavidék hálózatát kialakítani ragasztóval, a többi már a homok dolga. Az üres területeket be lehet festeni, vagy kék fonalakkal ragasztani be a folyó vonalát.                                                     Ötlet és kép forrása

 

Jeremiás próféta is homokkal „rajzolta meg” a maga térképét a tenger és a szárazföld határairól, érdemes elolvasni a gyerekekkel is. Akár egy homokkép témája is lehet a jeremiási ige illusztrációja: „Nem féltek engem – így szól az Úr –, nem remegtek tőlem? Hiszen én szabtam határt homokból a tengernek örökké tartó gátként, melyet nem léphet át. Ostromolja ugyan, de nem bír vele, hullámai zúgnak, de nem lépik át.” (Jeremiás 5,22)

 

Ne feledkezzünk meg az újszövetségi homokképről sem. Itt a homok nem megszámlálhatatlan sokaságként vagy örök határmezsgyeként jelentkezik, hanem a bizonytalan alapot ábrázolja ki. Hiszen amilyen könnyen formálható a homok, amilyen könnyen lehet belőle építeni, olyan könnyen elhordja a szél, vagy elsodorja a víz. Maga az apró szemcsézet is így alakult ki, a szél és a víz munkájával. Homokra építeni pedig azt jelenti: bizonytalanra építeni az életedet, a biztos helyett.

Olvassátok el kis csoportokban az okos és bolond építő példázatát: Máté 7,24–27. Majd csoportonként dolgozzátok fel az alábbi lehetőségek közül választva:

  • ●    Homok- és kavicsmodell készítése
  • ●    Homok és kavicskép készítése
  • ●    Az épületek tervrajzai
  • ●    A két építő építési naplója – szöveges, rajzos bejegyzések
  • ●    A két építő imája építés előtt és után, illetve vihar előtt és után
  • ●    Dramatikus játék, lehet csak pantomimmozgással is

 

Végül érdemes megnézni egy kisfilmet egy homokművész alkotásaiból. Arról, hogy a pillanatnyi formák is alkotássá tehetők: http://indavideo.hu/video/Homok_muveszet_3

 

A feladatsort megtalálod a Segédanyagok / Nyári ábécé menüpont alatt: http://kateteka.hu/segedanyagok/nyari-abece/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.