Pages Navigation Menu

3. Hol lakom? Honnan jöttem? – térkép a teremben, udvaron

TÉMA CÍME: Az építkező király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Dávid városa és a templom (1Sámuel 5,6–12; [6] 7)

 

Hol lakott Dávid, mielőtt Jeruzsálembe került? Keressétek meg életének néhány állomását a Bibliában és a térképen is: szülővárosát (Betlehem), menekülésének, bujdosásának helyszíneit (Nób, Gát, Adullám, Zif, Éngedi), első királyi székhelyét (Hebrón).

Honnan jöttélÉs ti hol laktok, honnan jöttetek? Képzeljétek el, hogy a terem/udvar, ahol vagytok, a település térképe. Keressétek meg iránytűvel az égtájakat, és mindenki álljon a településtérkép megfelelő pontjára, úgy, ahogy megbecsüli, méretarányosan hol lehet a helye. Szóval is mondjátok el, ki honnan is jött, milyen utcából, melyik házszám alól. A bemutatást egészítsétek ki egy-egy fontos részlettel is, ami a térképre már nem kerülhetne rá.

A térkép Magyarországot (és a környező országokat) is ábrázolhatja, ha a gyerekek különböző helyszínekről érkeztek, vagy a születési helyük eléggé különbözik. Keressék meg igazi térképen is a települések helyét, ez segít a tájékozódásban. A gyerekek mutassák be néhány mondattal is az adott települést.

 

A bibliai térképismeretet fejleszti, ha a játékot átteszitek bibliai helyszínekre is, pl. a Dávid korabeli Izraelbe és környékére, vagy a Jézus korabeli Palesztina, Pál korabeli Római Birodalom területére. A gyerekek előbb tanulmányozzák a térképet, és válasszanak egy várost, ahonnan „jöttek”. Ki lehet hozzá találni egy bibliai karaktert is: nem, életkor, név, foglalkozás, családi állapot, kedvenc időtöltés, stb. Majd álljanak be az udvar/terem „térképén” a városnak megfelelő helyre, s amikor rájuk kerül a sor, mondják el, honnan jöttek, és kik ők.

 

Játék forrása: Akarsz-e játszani? (KIE játékgyűjtemény)
Lásd még itt: http://kateteka.hu/13-terkep-es-taj/

Kép forrása: http://csilli-in-nyc.blogspot.hu/2009/09/hetkoznapok-babysit-suli-top-of-rock.html

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.