Pages Navigation Menu

4. Isten királysága

TÉMA CÍME: A sosemvolt király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Gedeon (Bírák [6 – 7] 8,1–23)

 

Keressétek meg a Tízparancsolat igéi között azokat, amelyek Isten uralmát, uralkodói vonásait fejezik ki (lásd 2Mózes 20,1–17).

Hogyan jelenik meg Gedeon történetében Isten uralma, királysága? Keressétek meg az erre utaló eseményeket, döntéseket és tetteket.

2304_erős fiúA „dicsőséges” felszabadító harc után kié maradt a dicsőség?

Gedeon hogy reagált, amikor az izraeliták királlyá akarták tenni? Melyik parancsolat szavai hallatszódnak át a válaszán?

Hogyan képzelitek el a véres harc utáni jelenetet, ami elég szűkszavúan, de lényegre törően van leírva a Bibliában (lásd Bírák 8,22–23)? Eljátszhatjátok dramatikusan vagy hangjátékszerűen, mozgásokkal és/vagy beszéddel kiegészítve a párbeszédet.

 

Keressétek meg az eset újszövetségi párhuzamát: János 6,(1–13)14–15. Vajon miért utasította el Jézus a királyságot?

Keressétek meg azt is, mit mondott tanítványainak Jézus a királyok, vezetők uralmáról? (Lásd Máté 20,25–28; Lukács 22,25–27.)

Beszélgessetek róla, ha kell, rendezzetek vitát arról, hogyan lehetséges ma (lehetséges-e egyáltalán) megvalósítani ezt a vezetői magatartást.

Kép forrása: https://alccorting.wordpress.com/2011/04/21/he-calls-you-mighty/

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.