Pages Navigation Menu

10. Gerenda

Szakállas vicc, de az újszülöttnek minden vicc új. A gyerekek közt is biztosan van, aki nem ismeri:

„Az öreg székely nekiáll reggel egy nagy farönköt faragni. Elmegy a háza előtt a szomszédja és megkérdi:
– Mi lesz abból, szomszéd?…
– Ebből, fiam, gerenda! – válaszol a székely.
Nem sokkal később a szomszéd megint elmegy a ház előtt, látja, hogy az öreg még mindig nagy munkában van, ugyanazt a rönköt faragja egyre kisebbre.
– Hát mégis, mi lesz ez szomszéd?
– Ebből, fiam, kocsirúd.
Dél tájékán a székely térdig érő forgácsban ül, és még mindig farag. A szomszéd újra kíváncsiskodik:
– Mi lesz ez?
– Ebből, fiam, székláb.
Estefelé már nagy halom forgács gyűlik össze az öregnél, de ő még mindig farag. A szomszéd naná hogy ismét érdeklődik:
– Kicsi ez széklábnak is, mégis mi lesz ez, szomszéd?
Mire az öreg:
– Ebből, fiam, fogpiszkáló… ha el nem cseszem már megint…”

Mi ebben a vicc? Tulajdonképpen az ellentét, ami a gerenda és fogpiszkáló között van. Hiszen a gerenda egy hatalmas, stabilitást adó építőelem, míg a fogpiszkáló pici és jelentéktelen, egyszer használatos valami.
Hasonló ellentétre épül Jézus példabeszéde is a szálka és gerenda hasonlatával:

„Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal fogtok megítéltetni; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek majd. Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre? Vagy hogyan mondhatod testvérednek: Hadd vegyem ki a szálkát a szemedből! – miközben ott a gerenda a saját szemedben? Képmutató, vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd testvéred szeméből a szálkát.” (Máté 7,1–5)

 

Gerenda - szálkaKép forrása

 

A gerenda és a szálka nemcsak nagyságbeli, hanem minőségbeli ellentétet is kifejez, amihez hozzájárulnak ezek bibliai párhuzamai. A szálka a mindennapi életben is jelentéktelen, semmire sem való, sőt, könnyen az ember körme alá szalad, tehát kellemetlenséget, fájdalmat okoz. Így jelenik meg a szálka Mózes beszédében is, amellyel figyelmezteti népét a kánaáni őslakosokkal való határozott fellépésre: „Ha pedig nem űzitek ki annak a földnek lakosait a ti színetek elől, akkor, a kiket meghagytok közülök, szálkákká lesznek a ti szemeitekben, és tövisekké a ti oldalaitokban, és ellenségeitek lesznek néktek a földön, a melyen lakoztok.” (Károli fordítás; 4Mózes 33,55)

Tehát a szálka vagy tövis olyan apró, mégis bajt okozó dolog, amit jobb elkerülni. Ezzel ellentétben a gerenda nemes és tartást adó építőelem, az épület dísze, összetartója. Tehát értéke különösen nagy. A templomépítés során többször ismétlődik, hogy cédrusgerendákat és cédrusdeszkákat használtak az építéshez. A Salamonnak tulajdonított Énekek éneke is fő helyen említi, és gyönyörű szerelmeséhez hasonlítja a ház gerendázatát: „Cédrusok házunk gerendái, mennyezete ciprusfa.” (Énekek 1,17)

 

Gerenda faszerkezetKép forrása

 

Ám a gerenda méltósága ellentétére fordul, amikor a ház bűnössé válik: „Házad gyalázatára vált, amit kiterveltél. Önmagad ellen vétkeztél, amikor sok népet tönkretettél, mert a kő is igazságért kiált a falból, és a tetőgerenda válaszol neki.” (Habakuk 2,10–11)

Mekkora lehet az a vétek, amikor a gerenda is megszólal?

Mit mondhat a gerenda ilyenkor? Szólaljanak meg a gerendák: játsszatok el vagy írjatok le egy-egy gerendabeszédet egy korabeli (bibliai) vagy mai élethelyzetben.

 

Hogy látod magad, hogy látnak mások? Mennyire találkozik a saját magadról alkotott kép a társaid rólad alkotott képével? Az alábbi játéksor erre a kérdésre keresi a választ:

Mindenki kap egy cédulát, amire ráír öt szót vagy szókapcsolatot, ami szerinte legjobban jellemzi az ő mostani állapotát. Tehát egyfajta helyzetjelentést ad magáról, szavakba sűrítve („szálkásítva”). Lehetnek ezek között pozitív és negatív dolgok, olyan is, aminek örül, olyan is, ami bántja.

Gyűjtsétek össze a cédulákat, és mindenki húzzon egyet (ha a sajátját húzta, húzzon másikat). Vajon ki írhatta a tömör jellemzést? Ráismertek-e az illetőre. Először mindenki mondja ki egymás után hangosan, kire gondol.

A következő körben fejtse ki, miről ismeri fel az illetőt, mi a legjellemzőbb, amit elárult magáról. Majd egészítse ki valamivel, amiről az illető nem beszélt, ami mégis fontos, nagyon jellemző rá. Végül az illető árulja el, tényleg ő írta-e az önjellemzést. Ha igen, találó-e a kiegészítés? Ha nem, akkor a játék megy tovább. Mire véget ér a kör, mindenki személyére fény derül.

Harmadik körben mindenki elmondhat magáról valamit, amire a kulcsszavakkal gondolt. Ez lehet egy történet, egy vallomás, egy őszinte gondolat. A csoport kapcsolati hálója és légköre dönti el, meddig lehet elmenni ebben. Az őszinte önfeltárulkozás olyan elemi élmény, amit érdemes átélni, de csak érett, egymásért felelősséget érző és vállaló csoporttal.

„Gerendavizsgálatot” tartani nem olyan könnyű, még magunk előtt sem. Mert ha hibázunk, vagy vétkezünk, azt vagy elleplezzük inkább, vagy észre se vesszük. Mégis célravezető lehet a gerendavizsgálat: észrevenni, mivel bántom meg a másikat, mivel okozok neki kárt, milyen mulasztás terhel, stb. Az utolsó cédulára, a legvastagabbra írjátok össze azokat a hibákat, mulasztásokat és vétkeket, amiket magatok előtt is nehéz elismerni, de léteznek. Vigyétek ezeket imádságban Isten elé, ki-ki a „belső szobájában”, ahol csak Isten hallja. Ha őszintén kéritek, biztosan segíteni fog a megoldásban. (Az utolsó cédulát nem kell megmutatni senki másnak.)

 

Gerendatúra:

Járjatok utána, milyen gerendázatok vannak a környező épületekben a lakóhelyeteken. Sokszor nem is sejtjük, mi tart össze egy épületet, illetve tetőzetet. Fedezzetek fel egy-egy nagyobb padlást, középületet, raktár- vagy magtárépületet. Felmehettek a templom vagy a városháza padlására is, ha sikerül megszervezni. Ha van rá lehetőség, menjetek el egy régi épületbe is, ahol megfigyelhető a mestergerenda. Van-e rajta valamilyen írás, vésett motívum? Tudtátok-e, hogy a mestergerenda régen a család értékeinek tárolóhelye is volt. Ti mit tennétek rá, ha lenne a szobátokban egy mestergerenda?

 

Mestergerenda1762-ben faragott mestergerenda

 

Fogpiszkálómodellek:

Fogpiszkálók és Blu-Tack gyurmaragasztó vagy pillecukor segítségével készítsetek kis épületvázakat, térbeli modelleket. Alapnak használhattok hungarocell lapot vagy vastagabb hullámkartont is, amibe a fogpiszkálókat bele lehet szurkálni, de alap nélkül is jól működik. Így a kicsi és jelentéktelen fadarabból is értékes tárgyak születhetnek.

 

fogpiszkálómakettKép forrása

 

A feladatsort megtalálod a Segédanyagok / Nyári ábécé menüpont alatt: http://kateteka.hu/segedanyagok/nyari-abece/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.