Pages Navigation Menu

1. Vízhordás – vízhordó és vízmerítő játék

TÉMA CÍME: A „pária” hite
BIBLIAI TÖRTÉNET: A samáriai asszony (János 4)

 

El tudjátok képzelni, milyen fontos dolog volt régen a vízhordás, amikor még nem volt vezetékes víz a házakban? Hazánkban szinte mindenütt jó a vízellátás, és elég jó minőségű ivóvizünk van. Gyakorlatilag ivóvízben fürdünk, és úgy élünk, mintha a csapból folyó víz sohasem fogyna ki. Nagymamáink azonban még a kútról hordták a vizet, kannákban és vödrökben. S ha nem volt kút az udvaron, a település közös kútjára jártak vízért.

Száraz vidékeken, ahol kevés az ivóvíz, még nehezebb a helyzet. Ott komoly munka a vízhordás, a legtöbb helyen mégis lányok és asszonyok dolga. Keressetek képeket vízhordókról, és próbáljátok elképzelni, milyen lehet/lehetett az élet ott, ahol naponta többször is el kell/kellett menni vízért a kútra. PowerPoint vetítést is készíthetsz, vagy közösen készíthettek a témában, mert jó képeket lehet találni az interneten.

Az alábbi képeken vízhordó lányokat látunk Pakisztánban, illetve Szudánban. A lányok gyakran épp a vízhordás miatt nem tudnak járni iskolába.

 

Vízhordó lány PakisztánbanVízhordó lány Pakisztánban

 

Vízhordó lány SzudánbanVízhordó lány Szudánban

 

Az alábbi képek pedig hazánk vízhordóit mutatják be, a vízhordásban a kordé vagy a vízhordó rúd segít.

 

Vízhordás a DunárólVízhordás a Dunáról szamaras kordén

 

Vízhordás hátifánVízhordás hátifán (Erdőbénye, 1952)

 

Találjatok ki játékos vízhordó gyakorlatokat, az időhöz és helyzethez alkalmazkodva.

Családi vagy csoportkötelékben töltsétek meg a fürdőkádat vagy egy kis fürdőmedencét az udvari csapból – kinevezhetitek ezt kútnak. Ha a fürdőmedence kint van az udvaron, akkor is jó távol legyen a csaptól. Kannával, vödörrel hordhatjátok a vizet. Lehet időre vagy vödörszámra, ami versenyszerűvé teszi a feladatot. Be lehet iktatni további játékos elemeket is. Pl.:

  • ●   akadályok megkerülése,
  • ●   páros vízhordás vödörrel (két oldalról fogják a fülét),
  • ●   páros vízhordás rúdra akasztott vödörrel (két oldalról fogják a rudat, tartják a vödröt, hogy ne csúszkáljon), stb.

Vízmerítő versenyt is rendezhettek, amikor egy teli vödör/edény víz tartalmát kell egy másik edénybe áthordani kisebb merítő edénnyel (pl. bögrével). Az a győztes, aki a legkevesebb vizet pazarolja el, tehát az áthordott víz a legmagasabb szinten áll az edényben.

 

A feladatok alkalmasak a víz világnapja (március 22.) programjai közé is.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.