Pages Navigation Menu

1. Vendég érkezik – a vendégfogadás szokásai

TÉMA CÍME: Aki nagyon szeret
BIBLIAI TÖRTÉNET: Bűnös nő, aki megkeni Jézus lábát (Lukács 7,36–50)

 

Kicsikkel rendezzetek igazi vendégséget. Asztalon teríték, enni- és innivaló, dekoráció, apró díszek, amiket maguk készítenek a gyerekek. Hogy a vendégség igazi legyen, meg lehet hívni a másik csoport tagjait, vagy egy kedves felnőtt ismerőst, aki mesélni fog a gyerekeknek, vagy játszani velük.

 

Nagyobbaktól kérdezd meg: Vajon mi a teendő, amikor vendég érkezik hozzánk? Mi az első kérdés, amit feltennél ezzel kapcsolatban?
Ugye az, hogy ki az illető? Mert nem mindegy, hogy ki lesz a vendég:

  • ●   egy tekintélyes és nagyra tisztelt személy – pl. a polgármester vagy egy híres énekes;
  • ●   egy szeretett és régen várt rokon – pl. a nagybácsi/nagynéni, akit annyira szeretsz;
  • ●   egy szegény, lesajnált rokon – pl. egy lecsúszott, részeges alak, aki a munkahelyét is elvesztette;
  • ●   vagy egy udvarias távolságtartással kezelt személy – pl. egy gyanús elveket valló vallási vagy világi vezető, akivel ezért érdemes kapcsolatot tartani.

Beszéljetek róla, miben különbözne ez a négyféle vendéglátás? Milyen szavakkal, gesztusokkal fogadnák őket a felnőttek? És ti, hogy vennétek részt ebben? Hogyan viselkedne a vendégségen egy gyerek?

Szituációs játékkal is próbáljátok ki a négyféle fogadást, pl. a megérkezéstől a helyet foglalásig, vagy az asztal körüli beszélgetésig.

Kitalálhattok ezektől eltérő, új helyzeteket is.

További megbeszélnivalók: Mennyire befolyásolja a vendégfogadás szokásait az, hogy ki érkezik? Hogyan tudjuk kifejezni a vendég felé az elfogadásunkat vagy elutasításunkat? Mit teszünk ma egy nemkívánatos vendég esetén?

 

Mennyire más lenne a vendégfogadás mondjuk Japánban, Görögországban vagy Dániában? Keressetek utána, hol milyen vendéglátási szokások jellemzőek? Lásd pl. itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Etikett_%28nemzeti_saj%C3%A1toss%C3%A1gok%29

A a tadzsik vendéglátást mutatja be az a galéria, ahonnan a kép való:

 

Vendéglátás Tadzsikisztánban

 

Készüljetek fel kis csoportokban, és játsszatok el egy-egy más kultúrára jellemző vendégfogadást is. Ha sikerült, azt is kipróbálhatjátok, hogy lehet kifejezni a szeretetteljes elfogadást és az udvariasan elutasító magatartást az adott kultúra „nyelvén”.

 

Még nagyobbakkal – főleg az ifis korosztállyal – arról is beszélgethettek, amikor a vendéglátás „virtuális”. Mikor a vendég egy kommenttel lép be az internetes kommunikációba, vagy bejelöl a Facebookon. Milyen fogadtatásban részesül ma az interneten a látogató? Nyilván itt is attól függ, ki az illető.

Kipróbálhattok gyors üzenetváltásokat is „papírinterneten” (jegyzetlapra írva a párbeszédeket), páros vagy kiscsoportos munkában.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.