Pages Navigation Menu

1. Séta-stációk a lakóhelyen

TÉMA CÍME: Asszonyok nagypénteken
BIBLIAI TÖRTÉNET: Heródes felesége, Jézust sirató asszonyok, asszonyok a keresztnél (Máté 27; Márk 15; Lukács 23; János 19)

 

A keresztút (latinul: via crucis, via dolorosa) eredetileg az a kb. 1,5 km-es útvonal, melyen Jézus a kereszttel az elítélés helyéről kiment a Golgotára. Jézus keresztútjának néhány állomását már nagyon korán kővel vagy kápolnával jelölték meg. A hagyomány szerint Jézus anyja és egy-egy tanítvány a föltámadás után naponta végigjárta a szent körutat. A katolikus hívők mai napig gyakorolják a keresztútjárást, amely a kálvária kegyhely 14 stációján halad végig. Így emlékeznek Krisztus szenvedéseire. Protestáns felekezetek a keresztútjárást nem gyakorolják. Lásd bővebben:

Via DolorosaVia Dolorosa

 

Felekezettől függetlenül tegyetek a településen egy emlékeztető sétát, ahol olyan helyszíneket kerestek fel, amelyek a keresztútra emlékeztetnek. Indulhat a séta a templomkerttől, illetve a városházától vagy a bíróságtól, és a település adottságaitól függően haladhat a kálváriáig vagy az egyik temetőig. A gyerekek tegyenek a zsebükbe annyi kövecskét/kavicsot, ahány helyen meg fogtok állni. Minden állomásnál gyűljetek össze, és olvass fel egy igét vagy mondj pár mondatot arról, mit jelent ez a megállás. Helyezzen el ott mindenki egy-egy emlékkövecskét/kavicsot egy alkalmas helyen. Nem szükséges a római katolikus hagyomány 14 stációját betartani, az alábbi hét stáció is elég:

  • ●   Templomkert – Kajafás udvara, Jézus a Nagytanács előtt
  • ●   Önkormányzat/bíróság – Gabbata, Jézus Pilátus előtt
  • ●   Ruhabutik – Jézus megcsúfolása, felöltöztetése bíbor köpenybe
  • ●   Útkereszteződés – találkozás Cirénei Simonnal, kereszt átvétele
  • ●   Szökőkút, ivókút – találkozás a síró asszonyokkal
  • ●   Park vagy domb, kiemelkedő rész (Kálvária) – Golgota, keresztre feszítés
  • ●   Temető – sírkert, sírba helyezés

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.