Pages Navigation Menu

1. Pünkösdi király és királynő választás

TÉMA CÍME: A pünkösdi király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Abímelek – Jótám meséje (Bírák 9)

 

Európa nagy részén a középkortól kezdődően elterjedt az a szokás, hogy májuskirályt, pünkösdi királyt választottak. Hazánkban is ismert volt már a 16. századtól, és a néphagyományban fennmaradt ez a szokás.
A pünkösdi királyt versenyjátékokkal, a legények lóversennyel, bikahajsszal, a fiatalabb fiúk bothúzással, kakasütéssel választották. Aki megnyerte a versenyt, kiváltságokat élvezett, és mint pünkösdi király, egy évig „uralkodott”. Egy év is elég rövid idő egy király számára, így hamar elmúlott ez a dicsőség.

A játékot nem csak a pünkösdhöz lehet kötni, bibliai témánkhoz is jól kapcsolható a küzdelem. Álljon itt két hagyományos páros küzdőjáték, amit ugyan fiúk játszottak, de lányok is nyugodtan kipróbálhatják. Érdemes a lányoknak külön mérkőzni, ahogy ez a sportjátékokban általában lenni szokott. Így a pünkösdi király mellett egy rátermett, „kardos” leányzó lehet a pünkösdi királynő.

BotbirkózásKakasviadal:
A játékosok fél lábra állnak, kezüket mellükön keresztbe teszik, s testükkel egymásra támadnak, miközben fél lábon ugrálhatnak. (A másik lábat letenni tilos, viszont lábat váltani szabad.) Cél: a másikat úgy meglökni, hogy kibillenve egyensúlyából kénytelen legyen a másik lábát is letenni.

Bothúzás:
Két versenyző áll egymással szemben egy kb. két méter átmérőjű körön belül, miközben egy keresztbe fordított botot markolnak mindketten. Jelre az ellenfelet ki kell húzni a körön kívülre úgy, hogy közben a botot nem szabad elengedni.

A kép botbirkózást ábrázol, ami hasonlít a bothúzáshoz. Forrás, további sok páros küzdőjáték leírásával: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0025_Morvay-Sey_Kata-Kuzdosportok_kuzdojatekok/ch05s05.html

Itt a kakasviadal másik változata: https://www.mozaweb.hu/Lecke-OLV-Olvasokonyv_3-Kakasviadal-101338

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.