Pages Navigation Menu

1. Leánykás játékok – egészségesből beteg

TÉMA CÍME: Egy leányka és a szülei
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jairus leánya (Márk 5,21–43)

 

„Kislányom halálán van” – mondja a kétségbeesett apa Jézusnak, átlépve a társadalmi szerepköre miatt előírt határokat. Egy zsinagógai elöljáró, egy közéleti személyiség hogy viselkedhet így? Hogy borulhat ki ennyire? Hogy alázhatja meg magát egy kétes hírű gyógyító előtt? Ezt első szava elárulja: „Kislányom”. Szinte sugárzik belőle a szeretet és együttérzés, és mindennél fontosabbá válik a gyermek élete. Még annál is, hogy mit gondolnak róla, elöljárójukról, az emberek.
A „kislányom” vagy a „leányka” szó nem a gyerek életkorát jelöli elsősorban, hiszen már egy 12 éves „nagylányról” van szó. Inkább a bensőséges, szeretetteljes kapcsolat jelölője lehet.

Kisebbekkel játsszatok „leánykás” játékokat, amiket persze fiúk és lányok együtt is játszhatnak. Pl. az „Elvesztettem páromat” kezdetű énekes játékot. A gyerekek körben járnak, énekelve. A „Hopp ide páromat” sorra párt választanak maguknak, akivel pördülnek egyet. Az utolsó sor személynevekkel is énekelhető. Az ének végére visszaállnak a körbe, és a játék kezdődhet elölről.

Elvesztettem páromat,
Szép, eladó lányomat.
Hopp ide páromat,
Szép eladó lányomat. / Mari nevű lányomat.

Játék és hangzó anyag forrása.

A fiúk és lányok csoportja ezt a következőképpen is játszhatja: A fiúk és lányok külön csoportban állnak, a fiúk énekelnek. Akinek az utolsó sorral a nevét mondják, odamegy hozzájuk. A következő dalban már ő is énekel. Addig folytatódik a játék, míg az utolsó lány is meg nem kerül.

 

Körben áll egy kislánykaKép forrása

Hasonló játék a „Körben áll egy kislányka”:

Körben áll egy kislányka,
lássuk, ki lesz a párja?
Lássuk, kit szeret a legjobban,
azzal forduljon gyorsan!

Ezt szeretem legjobban,
ezzel fordulok gyorsan!
Vége, vége, vége mindennek,
vége a szerelemnek! / vége az én kedvemnek.

A gyerekek itt is körben járnak, egymás kezét fogva, és énekelnek. A körben egy vagy több „kislányka” áll, aki fiú is lehet. A dal első versszaka alatt válogatnak, hogy kivel fognak forogni. A második versszakra megfogják a kiválasztott kezét keresztfogással, és bent a körben forognak. A dal végén helyet cserélnek: aki eddig „leányka” volt, beáll a sétálók közé, akit választott, bent marad a kör közepében. Hasonlóan folytatódik a játék, míg mindenki sorra nem kerül, legalább egyszer.

KislánykaKép forrása

„Vége az én kedvemnek” – szól a gyermekdal egyik befejezése. Játsszátok el, hogy a játék végén valaki „rosszul lesz”. Le kell ülnie, le is lehet fektetni, vizes borogatást tenni a fejére, vízzel megitatni, ápolgatni.

Majd beszélgessetek arról, mi a különbség az egészséges és a beteg állapot között?
Hogy érzi magát az egészséges ember, hogy érzi magát a beteg?
Ti jártatok-e már így, hogy hirtelen rosszul lett valaki? Mi a teendő ilyenkor?
Mi van, ha nem múlik el a rosszullét?

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.