Pages Navigation Menu

1. Kavics- és kőkirakó – Ingyenes

TÉMA CÍME: A színre lépés ideje
BIBLIAI TÖRTÉNET: Illés rombol és épít (1Kir 18,16-46)

 

Figyeljétek meg, hogy Illés színre lépésekor milyen fontos szerepet játszanak a természeti elemek: a tűz, a víz, a szél (ami majd vihart hoz), és a kő, ami a földet képviseli: arrafelé meglehetősen köves a talaj, és kőalapra lehet biztosan építeni. Izrael számára fontosak voltak az emlékkövek (lásd a Jordánon való átkeléskor Józsué köveit: Józs 4,8-9.20-24), amelyek Isten szabadító tetteire és szövetségére emlékeztették a népet. Illésnek ezt az emlékezetet kellett megújítani. Hiszen a természeti erők felett uralkodó Teremtő Istenről volt szó. Ő az, aki uralkodik a természet elemei felett, nem a kánaáni kultusz Baalja és Astartéja.

Keressetek a gyerekekkel különböző alakú és felületű, kisebb és nagyobb kavicsokat, köveket. Gyűjthettek folyó- vagy patakparton, de felfedezhettek egyéb kavicslelőhelyeket a településen kívül és belül is. A gyűjtött kavicsokat, köveket mossátok meg jól, mert vizesen és tisztán szebben látszódnak a Kavicsgyűjtésszíneik és a mintázataik.

A kavicsokat csoportosítsátok különböző tulajdonságok szerint. Pl.:

 • ●   kicsi – nagy
 • ●   sima – érdes
 • ●   egyszínű – mintás
 • ●   gömbölyded – sarkos, éles
 • ●   átlagos – különös
 • stb.

Kép forrása: http://obudai-csicsergok.hu/zold-ovoda

A különböző tulajdonságú kavicsok, kövek felhasználásával rakjatok ki formákat, jeleket, amelyek valamire emlékeztetnek benneteket. Pl.: ház, fa, hajó, nap, virág, hal, madár. A példának felsoroltak mind bibliai jelképek is egyben. Az elkészült formákról lehet beszélgetni: Mi jut róla eszetekbe? Mire emlékeztet? Kinek jut róla egy bibliai történet az eszébe? Stb.

KavicskirakóLapos kavicsokra rajzolt vonalakkal készíthettek egy egész kavicskirakó készletet. A vonalakat vastagabb, fehér vagy színes alkoholos filccel rajzoljátok meg. Legyen köztük

 • ●   egyenes (középvonal),
 • ●   sarkos (derékszög, hegyesszög, tompaszög),
 • ●   elágazásos (T-alak, szabályos hármas és négyes elágazás),
 • ●   girbegurba (2-2 végződéssel),
 • stb.

A készlet elemeiből kirakhattok különböző egyszerűbb és bonyolultabb alakzatokat, csoportosíthatjátok a vonalak tulajdonságai szerint, és játszhattok vele dominót, aminek az eredménye egy egész útrendszer, labirintus lesz.

Játékötlet és kép forrása: http://mamazsola.cafeblog.hu/2015/03/11/kavicskirako/
http://www.youclevermonkey.com/2014/10/exploring-lines.html

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Vakáció menüpont alatt, “Az időgazda nyomában” c. tábori anyagban: http://kateteka.hu/segedanyagok/vakacio/

 

Hozzászólások

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..