Pages Navigation Menu

1. Feltámadáskert – sírkertépítés és -telepítés

TÉMA CÍME: Asszonyok az üres sírnál
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jézus temetése és feltámadása (Máté 27,57–61; 28,1–10; Márk 15,42–47; 16,1–13; Lukács 23,50–56; 24,1–12.22–25; János 19,38–42; 20,1–18)

 

Tavasz révén a húsvéti feltámadás mindig összekapcsolódik a természet újraéledésével, a kertek, a szabad terek kizöldülnek, virágba borulnak. Gyerekek számára a sírkert „feltámadása” nagyon beszédes jelkép, és jobban berögzül, mint egy prédikáció. Hasonlóan tehát a karácsonyfához, itt egy lehetőség a gyerekek számára a húsvét jelképeinek érzékletes magragadására és ábrázolására.

Ide kattintva húsvéti kertek egész kis gyűjteménye látható (kép forrása). Mindenütt az üres sziklasír áll középpontban, ahol magát a sírt különböző módon hozták létre: van itt krumpli- és gipszfaragvány, kövekből kirakott, virágcseréppel és zárókővel kialakított, sőt sütemény sírbolt is.

Mindnél fontos a zöld moha, frissen hajtott fűmag, gabona és egyéb zöld növények, valamint kövek, kavicsok felhasználása. Gyakran előfordul a Golgota három keresztje is, de van, ahol, csak maga a sírkert van kialakítva.

 

Húsvéti kert

 

Tálon és tálcán, kosárban, virágcserépben, vagy kint a virágoskert egy elkülönített részén egyaránt kialakítható a húsvéti kert. Itt az újrahasznosítás lehetősége is, a félretett, lyukas vagy megunt tartóedények számára. Ily módon egész kertköltemények készíthetők (kép forrása). Lásd még itt, magyar nyelvű leírással.

Húsvéti kert készítése

 

Játékos feladattal is összeköthető a cserépsírbolt belseje. A cserépbe „eltemetett bűnök” helyett áldó igék, jó kívánságok „támadhatnak fel”. Mindenki ír valamit egy cédulára, amit szeretne eltemetni, amitől szeretne megszabadulni, és beleteszi a sírba. Kicseréled az eltemetett cédulákat áldásokra, és megsemmisíted (összetéped, elégeted) a régit. Majd mindenki húz egy áldást.

 

Sírkert cédulákKép forrása

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segeda

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.