Pages Navigation Menu

1. Dobozhárfa, dobozgitár készítése

TÉMA CÍME: Az ihletett király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Dávid és Saul, Dávid zsoltárai (1Sámuel 16,13-23; 18,10-12; Zsoltárok 4, 6, 8, 18, 23, 25, 27, 30, 31, 32, 35, 37, 62)

 

Isten választotta Dávidot királyul, őt tartotta erre a legalkalmasabbnak. Nem a termete és a vitézsége, hanem a szíve (hitre és hűségre való készsége) alapján. Sámuel felkente Dávidot olajos szarujából, de még nem lehetett azonnal király. Viszont azt olvassuk: „Akkor az Úr lelke szállt Dávidra, és attól kezdve vele is maradt.” (1Sám 16,17) Így lett Dávid „ihletett” király, mielőtt a trónra ült volna. És ihletettségét nemcsak a későbbi trón, hanem lantjátéka és számos zsoltárkölteménye is igazolja. Mert Dávid énekmondó és költő is volt, aki lantjátékával gyógyította az akkor már depressziós rohamokkal küszködő Saul királyt.

Dávid hangszere héber nevén a kinnór volt, amit fordítanak lantnak, hárfának és citerának is. Lényegében egy fakeretről van szó, amire különböző számú és hosszúságú húrokat erősítettek.

Keretes hárfaKészítsetek ti is egyszerű kerethárfát, amihez egy kisebb méretű fakeret (képkeret) és néhány befőttesgumi kell. A gumik minél jobban feszülnek a kereten, annál magasabb hangot adnak. De azért ez a hang nem túlzottan erős.

Különböző méretű és minőségű papír-, fém- és műanyag dobozokkal készítsetek dobozhárfát/dobozlantot is. Most egy-egy dobozt kell a befőttesgumikkal felhúrozni, s kipróbálni, melyik milyen hangot ad. A doboz mint rezonátor – hangszekrény – felerősíti a hangot. A húrok feszessége és vastagsága pedig a hangmagasságot határozza meg. Ügyes válogatással ki lehet játszani, hogy egy dobozhárfán négy-öt hangmagasság is megszólaltatható legyen. Így egyszerű, ritmikusan visszatérő dallamokat is játszhattok rajta.

Dobozgitár1Dobozhárfa

Innen már csak egy lépés, hogy a felhúrozott doboz gitárformát kapjon. Ezt is ügyesen meg lehet oldani dobozokból, hullámkartonból, seprűnyélből, stb.

Dobozgitár3Dobozgitár2

Magyarázórajzok és angol nyelvű leírás a készítéshez: http://www.bashthetrash.com/Strings/Rubber_band_box_Guitars.html

 

Képek forrásai:

http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2012/02/hangszerek-hazilag.html

http://unplugyourkids.com/2009/01/14/easy-homemade-musical-instruments/

http://www.redtedart.com/2013/05/01/how-to-make-a-guitar-with-kids/

https://melisaone.wordpress.com/2013/07/29/how-to-make-your-own-guitar/

http://www.carrieloves.com/2011/08/8-creative-uses-for-rubber-bands/

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.