Pages Navigation Menu

03. Egyszerű terepasztal

Vizuális-térbeli intelligencia

Ha meghalljuk a szót, „terepasztal”, akkor a modellvasutak gondosan kidolgozott alkotásai jutnak eszünkbe. Pedig a gyerekekkel is készíthetünk viszonylag egyszerűen terepasztalt, és nem is igényel túl sok időt.

Mire van szükségünk?

  • ●   Jó sok újságpapírra
  • ●   Egy terepszínű (sárga, zöld, barna) plédre vagy más nagyobb textíliára
  • ●   Kisebb-nagyobb kavicsokra, zúzott kövekre
  • ●   Örökzöld, illetve száraz növényekre, ágakra
  • ●   Színes papírokra, esetleg fonalakra
  • ●   Gyurmára, esetleg agyagra
  • ●   Építőkockára, egyéb építőelemekre
  • ●   Kék színű sálra, kendőre
  • ●   Ollóra

Az elveszett bárány tojásbarikkal.
(Fotó: Damásdi Judit)

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A terepasztalt készíthetjük egy nagyobb asztalon (esetleg toljunk össze több asztalt) vagy a földön (de úgy kényelmetlenebb a gyerekeknek). A lényeg, hogy legyen egy akkora vízszintes felületünk, amit jól körbe tudnak állni (guggolni) a gyerekek. Ha sokan vannak, 6-8 fős csoportokban is készíthetik a terepasztalt.

Először az újságpapírokat összegyűrve alakítsák ki a terepasztal domborzatát (dombok, völgyek, hegyek), majd az egészet borítsuk le a pléddel, textíliával. A kavicsokkal, kövekkel súlyozzuk le a plédet, így a tereptárgyaknak rögzítő szerepe is van. A kavicsok jelölhetik a sziklákat és az utakat is. Az ágak jelképezik a fákat, egyéb növényeket. Ezeket vágjuk méretarányosra, és gyurmába szúrva állítsuk fel a terepasztalra. Ha nem állnak meg a gyurmába szúrva akkor apróbb kavicsokkal lehet fixálni a növények szárát. De a drapériára fektetett zöld fű, levél, avar is jól mutat, és jelzi a növényzetet. Kék kendőből vagy színes papírból tavat, folyót készíthetünk, az építőkockákból pedig házakat, falat építhetnek a gyerekek. Mivel az izraeli házak lapostetősek voltak, nem kellenek nagy építmények. Egy építőkocka jelölhet egy házat, és így egy teljes települést is elkészíthetünk néhány perc alatt.

 

Itt egy húsvéti terepasztal látható.
(Fotó: Damásdi Judit)

 

 

 

 

 

 

 

Karám a pusztában, szabadtéri munka
(Fotó: Miklya Zsolt)

 

 

 

 

Pásztorok és bárányok, részletek egy beltéri terepasztalról
(Fotó: Miklya Zsolt)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Sokrétű játékok sorozat új bejegyzéseit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű Játékok / Vizuális-térbeli intelligencia menüpont alatt.

Hozzászólások

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..