Pages Navigation Menu

02. Árnyék

„Nem volt neki szép alakja, amiben gyönyörködhettünk volna, sem olyan külseje, amiért kedvelhettük volna” – olvastuk az Úr szenvedő szolgájáról (Ézs 53,2). S aki tovább olvassa az Ézsaiás 53-at, elszörnyülködhet: Micsoda negatív beszéd! Micsoda árnyalak ez a fájdalmak férfija, micsoda Istencsapása. Pedig az ő árnyoldala kellett ahhoz, hogy népe vétkét elfedezze. Ő tartott árnyékot Isten ítélete előtt.

Az ítélet perzselő tűz. Akár a forró nap az égen, amikor semmi sem ad enyhet a hőség elől. Minden kiég. Ilyenkor szomjazik minden élő, és árnyékba húzódik a napsugarak elől. Trópusi, szubtrópusai éghajlaton derül ki igazán, hogy az árnyék, a napsugarak elől eltakart terület mennyire fontos. Hogy a fényhez az árnyék is hozzátartozik, és áldássá válhat. Lehet-e szebb képben kifejezni Isten oltalmát népe számára, mint a fa koronája, amelynek árnyékában mindenféle madár talál helyet: „Izráel magas hegyén ültetem el, hogy ágat növeljen, és gyümölcsöt hozzon. Pompás cédrus lesz belőle, amelyen mindenféle madár lakik, mindenféle szárnyas lakik lombja árnyékában.” (Ezékiel 17,23) Vagy mint a kicsinyeit védelmező madár szárnya: „Mily drága a te szereteted, Istenem! Szárnyad árnyékába menekülnek az emberek.” (Zsoltárok 36,8)

 

Elefántok fa árnyékábanFa árnyékában pihenő afrikai elefántok

 

Játsszatok árnyékház-fogót. Ehhez egy olyan szabad területre van szükség, ahol van bőven napsütötte hely a futkározásra, de vannak árnyékot adó helyek is. (Néhány napernyővel mesterségesen is ki lehet alakítani néhány házat.) Ezekre a fogó nem léphet, de az előle futók itt találhatnak menedékhelyet. Ám az árnyékházakban sokáig bennmaradni nem lehet. Egy kis megnyugvás után a pihenők futnak tovább, míg a fogó el nem kapja őket, vagy egy új árnyékházban nem találnak helyet. Minél többen játsszák, annál mozgalmasabb a játék, több fogóval is lehet játszani.

Árnyék-fogót is játszhattok, ami szintén egyszerű fogójáték, csak itt a fogónak nem a menekülőt kell megérintenie, hanem az árnyékéra kell rálépnie. Amikor a fogó rálépett a menekülő árnyékára, elkiáltja magát: Megvagy árnyék-Robi! Attól kezdve Robi a fogó. Viták elkerülésére jó, ha van egy játékvezető bíró, aki éberen figyeli a futó árnyakat.

 

Az árnyék természetesen negatív jelentésben is megjelenik a Bibliában. Mit jelent a 23. zsoltár képében?

Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm.
Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem.
Lelkemet felüdíti, igaz ösvényen vezet az ő nevéért.
Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól,
mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.

Fessétek vagy rajzoljátok le ezt a völgykatlant, ami rémségeivel és vadállataival fenyeget. Fekete, sötét lapokból kivágott formákkal árnyképet is készíthettek, amit festett, rajzolt vagy világosabb árnyalatú papírfelületre tudtok ragasztani. De az árnyformákra is ragaszthattok színes vagy fehér papírból kivágott alakokat. Így az árnyak között vonuló nyáj, vagy az árnyak között élő ember erős képi kontrasztot alkothat.

 

Jóból is megárt a sok. Árnyékból meg főleg. Ezért ha túl sok az árnyék, az már halálos veszély. A Bibliában gyakran olvashatjuk ezt a kifejezést: halál árnyéka. Az árnyék az elmúlás, a halál érzetét is keltheti. Keresd meg, hogy az alábbi igékből mely kifejezéseket takarta ki az árnyék. Válaszd ki a megfelelőt az A-B-C-D-E lehetőségek közül.

Az asszonytól született ember élete rövid, tele nyugtalansággal. Kihajt, mint a virág, majd elfonnyad, […]. (Jób 14,1–2)

Őrizz engem, mint szemed fényét, […], akik erőszakoskodnak velem, halálos ellenségeim elől, akik körülfognak. (Zsoltárok 17,8–9)

[…], bizony hiába vesződik. Gyűjtöget, de nem tudja, ki fogja hasznát venni. (Zsoltárok 39,7)

[…], én pedig elszáradok, mint a fű. De te, Uram, örökre megmaradsz, nemzedékről nemzedékre emlegetnek. (Zsoltárok 102,13)

Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, […]. (Jakab 1,17)

 

  • A   Árnyékként jár-kel itt az ember…
  • B   …árnyékként tűnik el, nem marad meg
  • C   …sem fénynek és árnyéknak váltakozása
  • D   Napjaim olyanok, mint a megnyúlt árnyék…
  • E   …rejts el szárnyaid árnyékába a bűnösök elől

 

A változás is az árnyék alapvető tulajdonságai kézé tartozik. Ősrégi tapasztalat, hogy a nap járásával együtt az árnyék elmozdul, és ahogy esteledik, meg is nyúlik. Erre épül a napóra elve, ahol egy árnyékvető árnyéka a sétáló „óramutató”. Ám az árnyék mozgását nemcsak napórával lehet követni, hanem más árnyalakzatokkal is. Keressetek egy jellegzetes formájú, terjedelmesebb árnyékvetőt, ami lehet pl. egy napernyő, oszlop, szobor, bokor, stb. Lényeg az, hogy karakteresen kirajzolódó árnyéka legyen a földön, ahol kirakhattok a vonalai mentén kis kövecskékkel, kavicsokkal egy mintát, vagy körberajzolhatjátok aszfaltkrétával. Az árnyékmintát óránként rakjátok ki / rajzoljátok körbe újra, míg az árnyék el nem tűnik. Közben ügyeljetek rá, hogy az előző mintát/mintákat is hagyjátok ott a földön. Estig milyen összetett mintázat keletkezik? Mihez hasonlít?

 

 Árnyék-szelfiKép forrása

 

Fény és árnyék hatása izgalmas téma a festészetben, grafikában éppúgy, mint a fotóművészetben. Játsszatok ti is a fény-árnyék hatással, illetve keressetek árnyékos témákat.

Árnyékvető lehet a saját alak: Készítsetek árnyék-szelfiket magatokról vagy egymásról.

De árnyékvető lehet egy állat, egy fa, egy épület vagy egy csipkefüggöny is az arcon. Ha az árnyékokra figyeltek, lesz belőle bőven, hiszen minden alaknak van árnyéka ott, ahol a fény is megjelenik.

 

Harang árnyékaCica árnyéka

Képek forrása: http://latszoter.hu/kategoria/feladatmegoldas/19-feny-es-arnyek

 

ÁrnyképKészítsetek árnyportrékat papírra vetített profilkép körülrajzolásával és kivágásával. Kell hozzá egy falra, táblára, szekrényajtóra ragasztott papír, egy erősebb fényű lámpa, és egy modellszerepet vállaló személy. A papírra vetett árnyképet körbe kell rajzolni, majd ki kell vágni, és némi „retusálás után” színes alapra ragasztani. Az árnyképekből kiállítást is rendezhettek, amikor ki kell találni, hogy melyik portré kit ábrázol.

Kép forrása

 

Árnyék-kerítésNyári napsütésben izgalmas játéklehetőség egymás járdára, földre vetett árnyékának körberajzolása is, pl. aszfaltkrétával.

De készíthettek tárgyakról is árnyportrét, hasonló módon. Az alábbi képen izgalmas kerítés-portré készül éppen.

Kép forrása, további jó ötletekkel az árnyék-témában: http://lenvirag.blogger.hu/2015/08/15/az-arnyek-tizszer

 

Olvassátok el Boldizsár Ildikó: Az árnyék meséje c. meséjét, megtalálod a fenti lenvirág-linken.

Így kezdődik:
„Valamikor réges-régen az árnyékok is színesek voltak. Az embereknek nem kellett tükörbe tekinteniük, ha meg akarták nézni magukat. Elég volt rápillantaniuk az utca kövére vagy a ház falára, és rögtön látták, hogy csálén áll a kalapjuk vagy leszakadt a kabátaljuk.”

Készítsétek el az árnyékok és gazdáik képét, még mielőtt az árnyékok elszöktek volna. Vajon milyen lehet egy színes árnyék? Csak a képzelet, a mese teremthet ilyet?

 

A feladatsort megtalálod a Segédanyagok / Nyári ábécé menüpont alatt: http://kateteka.hu/segedanyagok/nyari-abece/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.